Оздоблення стін. Шпалери

Окрасою для внутрішніх стін квартири можуть послужити якісні та красиві шпалери. Як правильно вибрати шпалери, ми розглянемо в цій статті. Щоб знати, які нам підійдуть, необхідно враховувати які є види шпалер і їх характеристики. Замовити вигiдно шпалери ви можете тут https://leoceramika.com.

Особливості приміщення при виборі шпалер

  1. Якщо бажаєте зробити приміщення візуально ширше — підійдуть шпалери з поперечними широкими смугами;
  2. Щоб збільшити висоту кімнати — використовуйте шпалери з поздовжнім малюнком;
  3. Якщо кімната висока — намагайтеся вибирати матеріал з великим малюнком;
  4. Якщо кімната широка — вибирайте шпалери яскравого кольору з великим малюнком;
  5. Якщо часто робите ремонт — то кращим вибором будуть одношарові набивні шпалери, їх легко видалити;
  6. Одноманітні і занадто контрастні шпалери краще не купувати;
  7. Якщо на стіні планується декор картинами, фото або килим — то під ними повинні бути гладкі шпалери з дрібним малюнком;
  8. Завжди купуйте шпалери з однієї партії;
  9. Краї полотен завжди повинні бути захищені упаковкою;
  10. Обов'язково перевіряйте якість матеріалу. Різна товщина неприпустима;
  11. Уникайте непрозорих упаковок, на них не видно малюнок.

Звертайте увагу на штамп виробника, на ньому має бути зазначено:

  • серійний номер;
  • дані про виробника;
  • частина малюнка (рапорт). Він повинен бути однаковим як по висоті, так і на стиках;
  • якість матеріалу (шпалери, що миються позначаються — 100%);
  • напрямок малюнка.
  • в інструкції також зазначено, якщо шпалери вимагають спеціальної обробки.

Паперові шпалери

Паперові шпалери відомі вже давно. Вперше їх почали виготовляти китайські майстри, які подарували людству папір. Набагато пізніше, в ХV столітті потрапили в Європу. Малюнок на паперове полотно в той час наносився вручну, тому вони цінувалися дуже високо. Перші друковані паперові шпалери з'явилися в Англії. На великих шматках паперу красувався малюнок, нанесений типографським способом. Технічний прогрес приніс собою величезну кількість нововведень, в тому числі і спеціальний апарат для безперервного виробництва паперу. Шпалери стали випускатися в рулонах. Перший такий рулон був видрукуваний у Франції в середині 19 століття.

У Росії перші паперові шпалери з'явилися в XIX столітті, в Петербурзі, а найбільшу популярність, як найдешевший матеріал набули після революції. Незважаючи на те, що ринок оздоблювальних матеріалів з тих пір помітно розширився, вони залишаються найулюбленішим покриттям для стін. Втім, традиційні паперові шпалери для стін в дрібну квіточку або широку смужку вже раритет, майже рідкість. На зміну їм прийшли вінілові, флізелінові, текстильні шпалери. Малюнки сучасних паперових шпалер вельми різноманітні.

Стіни можна обклеїти всім, що душі завгодно: квітковими візерунками, ієрогліфами, Міккі-Мауса, золотими віньєтками або ж, навпаки, однотонними листами, які не вимагають підгонки малюнка на стиках. При цьому, малюнок може бути гладким або рельєфним. Шпалери діляться на легкі і важкі; легкі важать менше 110гр. на квадратний метр, важкі — понад 120 гр. Крім того, вони бувають звичайними, вологостійкими, миються і супермоющіеся. Найстійкіші можна терти щіткою і миючими засобами, шпалери простіше стійкі до хімічних обробок, але тільки в тому випадку, якщо проводити їх вологою губкою. Вологостійкі шпалери для кухні перенесуть обробку м'якою ганчіркою, змоченою у воді, а з звичайних шпалер дозволяється тільки здувати пилинки.