Розгортка – це різальний точний інструмент. Де можна купити розгортки в Україні?

Розгортки по металу: конструкція, класифікація, застосування

Розгортка – це різальний точний інструмент, який використовується для чистової обробки різних форм отворів, надання їм необхідної точності та шорсткості. Основне призначення розгортки – це доведення отворів після свердління, розточування або зенкерування, що дозволяє досягти 6-9 квалітету точності та шорсткості до показника Ra = 0,32…1,25 мкм. Розгортки в Україні Ви можете замовити тут https://promdom.org.ua/rozgortki/.

Сутність та принцип обробки розгортанням

За своїми робочими рухами розгортання отворів подібно до операцій з використанням свердлів і зенкерів. Навіть зовні багато видів розгорток (крім регульованих) схожі на свердла або зенкери, хоча мають канавки меншої глибини і більш пологий кут ріжучої кромки.

Їхня головна функціональна відмінність — це висока точність і якість обробки з квалітетом до 6 і шорсткістю Ra від 0.5 до 2 мкм. Такі показники забезпечуються невеликими припусками (від 0.05 до 0.5 мм) та малою глибиною різання, а також жорсткістю конструкції.

Розгортання циліндричних поверхонь проводиться з невеликими швидкостями різання: цільнометалевим інструментом — 5÷15 м/хв., регульованим із твердосплавними пластинами — до 40 м/хв.

Як правило, розгортки мають прямі ріжучі кромки, але для розгортання отворів у в’язких матеріалах застосовують спеціальний вид зі спіральними зубами.

Матеріал розгорнення

Розгортки виготовляють із швидкорізальної сталі HSS, для збільшення стійкості або продуктивності обробки застосовують твердий сплав.

Види шлюбу під час використання розгортки

  1. Зменшення діаметра отвору при розгортанні пов’язане з критичним
  2. зносом розгортки або пружною деформацією металу при обробці тонкостінних деталей.
  3. Якщо частина поверхні залишається не обробленою, потрібно або збільшити припуск на обробку або раніше отвір мало биття.
  4. Погана якість шорсткості поверхні після обробки пов’язана з вибраним завеликим припуском або критичним зносом розгортки.

Розгортка відноситься до інструментів для чистової обробки заздалегідь просвердлених або отзенкерованих отворів.

Операція дозволяє отримати геометричні параметри, точність розміру та шорсткість поверхні високого класу.

Розгортки є точним інструментом, ніж спіральні свердла чи зенкери. За рахунок точності виготовлення інструменту та малого припуску, що знімається при обробці, усуваються неточності та відхилення після попередньої обробки.

Залежно від типу отвору, умов обробки, вимог до якості готової поверхні застосовуються розгортки різних видів та конструкцій.

Основні типи

Розглянутий ручний інструмент (як і машинна розгортка) потрібен для того, щоб формувати отвори з необхідними геометричними параметрами.

Обробляючи з його допомогою отвори з різним рівнем якості попередньої обробки, можна отримувати поверхні, точність яких знаходиться в діапазоні від першого класу до десятого.

На якість і точність обробки, яку виконують, використовуючи як розгортки машинні, і ручні, впливають різні чинники. До найбільш значущих таких факторів слід віднести:

  • конструктивні особливості інструменту;
  • ступінь заточування ріжучої кромки та рівень її доведення;
  • режими, з якими виконується різання;
  • величину припуску, який необхідно зняти з поверхні, що обробляється.