Фунгіциди: використання препаратів допоможе зібрати високий урожай

У світі налічується величезна різноманітність категорій лікувальних препаратів для рослин, кожна з яких має свої особливості, принцип дії і призначення. З огляду на цей факт, сьогодні ми детально розглянемо одну з таких категорій, що представляє фунгіциди для рослин, і розповімо про всі їх особливості, призначення та свідченнях, які будуть актуальні для всіх садівників і городників. Існують певні види фунгіцидів.

Що це, і для чого застосовують?

Фунгіциди відносяться до категорії хімічних (рідше біологічних) препаратів, основне призначення яких криється в профілактиці і лікуванні різних грибкових інвазій у переважної більшості рослин, що існують на нашій планеті.

Крім того, лікувальну дію фунгіцидів також сприятливо позначається на лікуванні і профілактиці деяких інших захворювань, що є свого роду приємним побічним ефектом.

Як діють?

Фунгіциди для рослин діляться на дві категорії, кожна з яких має свій принцип дії.

Так, фунгіциди контактної дії не вбираються і не поширюються всередині рослини, а лише обволікають його тонкою плівкою, яка і захищає, а також згубно впливає на вже наявні грибні інвазії, досить швидко викликаючи їх загибель.

Системні фунгіциди засвоюються і вбираються рослинами, і також ефективно справляються як із зовнішніми, так і внутрішніми грибковими захворюваннями, але при цьому не є схильними до погодних умов (фунгіцид не може змити дощ).

Незалежно від того, до якої групи відносяться фунгіциди, всі вони мають схожу згубний вплив на грибок, яке виражається в наступних пунктах:

  1. Порушують процес грибкового дихання.
  2. Нейтралізують здатність ядра грибкових клітин до поділу, що актуально в більшій мірі для фунгіцидів системної дії.
  3. Стимулюють утворення в самих рослинах речовин, що згубно впливають на грибки. Утворені речовини нешкідливі для людини і рослини.
  4. При зовнішньому застосуванні, можуть знищувати уражені грибком зовнішні частини рослини, попутно викликаючи в них некроз. Дана міра необхідна для запобігання можливого поширення грибкових спор в здорові тканини рослини, після відміни препарату.
  5. Виводить і розщеплює в тілі рослини патогенні токсини, які можуть спровокувати розвиток як грибкових, так і інших захворювань, а також послабити імунітет.
  6. Запобігають вироблення в грибкових клітинах ергостерину, придушення якого також веде до загибелі грибкових інвазій.
  7. Пригнічує утворення нуклеїнових кислот в клітинах гриба, що робить їх розвиток неможливим.
  8. Пригнічує енергетичний обмін в грибкових клітинах, що остаточно зводить їх життєдіяльність нанівець!