Як підібрати твердопаливний котел?

Для вибору потужності твердопаливного котла https://boiler.center/uk/4-solid-boilers насамперед, потрібно враховувати площу опалюваних приміщень. Якщо висота стелі не перевищує 3 метри, потужність 1 кВт прирівнюється до 10м2. Також, важливо враховувати коефіцієнт теплоізоляції:

— хороша – 40

— погана – 60

Для приміщення з опалювальною площею до 100 м2, висотою стелі 3 метри, поганою теплоізоляцією потужність котла обчислюється за формулою:

100*3*60 = 18000 Вт (18 кВт)

це мінімальна потужність котла. Краще брати з запасом в 5-10 кВт для ефективної роботи при низьких температурах або для нагрівання води в бойлерів непрямого нагріву.

Різновиди твердопаливних котлів

  1. Котли з ручним завантаженням палива (деревина, вугілля):
    1. класичні (традиційного горіння)
    2. тривалого горіння (верхнього)
    3. піролізні (газогенераторні)
  2. Котли з автоматичною подачею палива:
    1. на пелетах
    2. на біомасі
    3. на тирсі і трісці
    4. на торфі
    5. на вугіллі і вугільного пилу

Класичні котли на твердому паливі

Прості в конструкції і недорогі за ціною, представлені двома варіантами: чавунні і сталеві.

  1. Чавунні — більш надійна і довговічна камера згоряння, але набагато більша маса.
  2. Сталеві — легше, але камера згорання більш схильна до корозії.

Традиційні котли можуть бути оснащені простою автоматикою. Працюють на дровах, деревних брикетах, торфі, вугіллі.

Котли тривалого горіння

Працюють за принципом згоряння тільки верхнього шару палива. Дозволяється робити велике завантаження палива. Працює без дозавантаження палива від доби і більше. Не вимагає частого обслуговування.

Піролізні або газогенераторні котли

У процесі горіння деревини виділяють піролізний газ, температура горіння якого доходить до 2000 градусів Цельсія. В одній з двох камер відбувається процес піролізу за рахунок штучного дефіциту кисню. У другій камері йде подача вторинного підігрітого повітря для повторного згоряння. Постійне кисневе підживлення дає повне окислення газів. Характеризується високим ККД але вимагає дров’яне паливо з низькою вологістю.

Пелетні котли

Завантажуються паливом у вигляді гранул, зроблених з деревних відходів, біомаси, торфу через спеціальний бункер. Подача палива регулюється автоматикою.

Споживання електроенергії

Існує два різновиди котлів по споживанню електроенергії: енергонезалежні і енергозалежні.

  1. Твердопаливні котли енергонезалежні – експлуатуються в системах опалення з самоциркуляцією, не вимагають витрат електроенергії на роботу автоматики та циркуляційного насоса. До цього типу належать класичні та деякі моделі котлів тривалого горіння. Вони використовуються в місцях частого відключення електрики, а так само, як допоміжні для газових і електричних.
  2. Енергозалежні твердопаливні котли – вимагають електроенергію для роботи циркуляційних насосів, вентиляторів, електронних панелей управління. До цього типу належать піролізні, пелетні, більшість котлів тривалого горіння і деякі моделі класичних твердопаливних котлів.

Буферна ємність (теплоакумулятор)

Теплоізольований бак, об’ємом від 300 до 20000 літрів, що виконує функцію акумуляції тепла від котлів, теплових насосів, сонячних колекторів та віддачі його в опалювальні системи. Використання буферної ємності в твердопаливних котлах, рекомендується для більш плавної роботи (опалення). Виконує захист системи опалення від перегріву. Обсяг акумулюючого бака слід розраховувати від 250 літрів на 10 кВт потужності теплогенератора.