Обладнання для інклюзії в НУШ: дидактичний матеріал для дітей з особливими потребами в освіті

Яке обладнання для ресурсної кімнати купити

Щоб краще зрозуміти, на яке оснащення звернути увагу, передусім, пропонуємо детальніше зупинитися на призначенні ресурсної кімнати в сучасному закладі освіти.

Ресурсна кімната — це окреме приміщення зі спеціальним оснащенням, призначеним для учнів з особливими потребами в освіті. У ресурсній кімнаті діти за допомогою корекційних педагогів і психологів навчаються за індивідуальними планами чи на групових заняттях, розвиваються, проходять фізичну реабілітацію та психологічну адаптацію.

Примірний перелік обладнання для ресурсної кімнати залежить від того, до якого типу вона належить.

  1. Світла ресурсна кімната має на меті створення бадьорої веселої атмосфери, стимулювання фізичної активності, розвиток сенсомоторних навичок у процесі гри. Тому для її обладнання варто обрати яскраве штучне освітлення, спеціальні світлооптичні прилади, проєктори, басейни з кульками, бізіборди, лабіринти, світлові пісочниці з кінетичним піском, а також різні види масажерів, тактильних поверхонь і сенсорних іграшок.
  2. У темній ресурсній кімнаті учні з ООП, навпаки, розслаблюються, заспокоюються, відновлюють свій емоційний стан. Тож для такого кабінету потрібно підібрати приглушене освітлення, лавові лампи, світлові водоспади і колони з бульбашками та оптоволоконні штори. Крім цього, знадобляться обтяжені жилети та ковдри, сенсорні гамаки й печери — все для того, щоб допомогти дитині почуватися спокійно та комфортно.