Ще раз про форми фосфору, або як обрати якісний продукт

Види фосфорних добрив та правильне застосування на городі

Будь-яка людина знає, що все живе потребує харчування. Для активного росту рослин потрібен певний набір поживних елементів. І цей набір змінює залежно від фази зростання рослини. Навесні культурам життєво необхідний азот для початку розвитку та активного набору зеленої маси, а потім для подальшого розвитку знадобиться фосфор та калій. Без цих елементів просто неможливо отримати гідний урожай овочів, ягід, фруктів та красиво квітучих рослин. Які ж види фосфорних добрив можна придбати в садових центрах і що вони являють собою, ми розглянемо в цій статті здесь.

Значення фосфору у житті рослин

Без цього елемента рослинний світ неспроможний активно розвиватися. Фосфор для культур є джерелом енергії. Він управляє обмінними процесами, бере участь у синтезі, міститься у ядрі клітин і є головним елементом у житті рослин.

Без фосфору культури не можуть нормально розвиватися, активно рости та добре плодоносити. Він сприяє енергійному зростанню кореневої системи, збільшує врожайність. Це важливо при вирощуванні овочевих, ягідних, зернових, плодових культур.

Тому потрібно вчасно проводити підживлення. Цікаво те, що фосфором неможливо передозувати, оскільки рослини візьмуть із ґрунту лише необхідну кількість речовини.

Ознаки дефіциту

Уважний городник завжди побачить сигнали рослин щодо нестачі того чи іншого елемента.

Симптомами нестачі фосфору є:

  • вся наземна частина рослин поступово темніє, потім стає фіолетового або багряного кольору;
  • листя деформується, з'являються на ньому темні плями, і потім воно опадає;
  • рослина перестає рости, набуваючи кущового вигляду, коренева система у нього слабо розвинена, а врожайність слабка.

Допомогти культурам можна внесенням необхідної дози фосфорних добрив. Слід проаналізувати ситуацію, що виникла. І надалі профілактично вносити добриво заздалегідь, не допускаючи дефіциту речовини.

Причини нестачі

Звичайно, головна причина – не внесені вчасно фосфорні добрива. Однак бувають випадки, коли неправильний склад хімічних засобів переводить фосфор у форму (сполуку) недоступну для рослин і утримується у ґрунті, а культури страждають.

Види фосфорних добрив, застосування

Всі існуючі фосфорні добрива містять елемент у важкодоступному для рослинних культур з'єднанні. Тому бажано цей вид підживлення вносити восени під перекопування ґрунту, а не просто розсипаючи по поверхні землі. За зиму ці сполуки розчиняються і вже наступного сезону успішно засвоюються рослинним світом. А ось рідкі підживлення, що містять фосфор, добре та швидко засвоюються рослинами.